Recensie Drs. Marianne van der Heuvel

Een jonge, getalenteerde Nederlandse vrouw beschrijft haar persoonlijke ervaringen met autisme aan de hand van het DSM-5 (het officiële handboek voor classificatie van psychische stoornissen), haar eigen levensgeschiedenis, het belang van een goede diagnose en het bewaken van grenzen.

Een ervaringsboek over autisme is niet nieuw, maar dit is wel grensverleggend en emanciperend. Bij vrouwen werkt het weer anders, omdat ze extra veel energie nodig hebben om aangepast gedrag van een vrouw vol te houden, zodat de handicap vaak verborgen lijkt. Voor haar is niet zozeer communicatie een struikelblok, maar het omgaan met prikkels en bewaken van grenzen. Ze geeft tips aan mensen met en zonder autisme hoe hiermee om te gaan.

Ze veegt de vloer aan met ‘autism-mums’, die hun eigen leed opblazen en hun kind ontmenselijken. Maar ze toont ook begrip voor hoe dat werkt. Indrukwekkend zijn de openhartigheid, de humor en soms de pijn waarvan dit boek getuigt. Daarmee overtreft het menig ander boek in dit genre. Bevat ook tips voor hulpverleners.